Sinfonietta Viginti ”Tidernas toner”

Välkommen till konserten Tidernas toner den 2 oktober klockan 15 på Kulturscenen i Rimbo. Konsertintroduktion kl 14.15.

”Tidernas toner är en konsert och en tidsresa som presenterar en världspremiär, en unik sammansättning av instrument samt ett verk av JS Bach som aldrig tidigare hörts i Sverige!

Dirigent: Greger Fellin

Solister: Sebastian Stevensson, fagott och Anders Holdar, vibrafon
Musiker: Sinfonietta Viginti med musiker ur Kungliga hovkapellet och Stockholms filharmonikerna.
Konsertmästare: Jan Stigmer
Konferencier: Mats Wehlin

Biljetter via tickster.se      Biljettpris 150 kr

  

”Jag ville skriva något som speglar tillvaron”

När covid-19 lamslog världen under 2020 lyckades det inte sätta stopp för skaparlusten hos dirigenten och musikern Greger Fellin. Därför får vi nu höra världspremiären av hans konsert Fragments of Being, komponerad under pandemins värsta framfart. Den hyllade fagottisten Sebastian Stevensson är solist i denna konsert som visar upp en helt unik kombination med fagott, vibrafon och stråkorkester.

Jag insåg att jag ville skriva något som speglar tillvaron, brottstycken ur livet, säger Greger Fellin.

Under 2020, när coronaviruset blev vardag för oss världen över och när det plötsligt inte längre var en självklarhet att få ta del av kulturevenemang av olika slag, påverkade det många kraftigt.

Avsaknaden av samspel i alla aspekter, musikaliskt och som människa, har varit värst under pandemin. Det har varit en konstig tid utan någon större musikalisk inspiration eller korsbefruktning, berättar allkonstnären Greger Fellin.

När covid-19 började sprida sig i land efter land fick det min hjärna att spinna i väg och lusten att komponera blev påtaglig, kanske av ren självbevarelsedrift. Jag ville skriva något som speglar en livsresa, men insåg snabbt ödmjukt att det är en alltför stor uppgift. Då föddes idén om fagottkonserten Fragments of Being som speglar lösryckta stycken av känslouttryck i livet.

Greger Fellin får tacka prisade fagottisten Sebastian Stevensson (bland annat vinnare av Kungl. Musikaliska Aakademiens tävling ”Solistpriset”, Sveriges Radio P2:s Artist in Residence 2016–2017) för att det blev en konsert där just fagotten står i centrum.

När Sebastian, som är en av de främsta nutida solofagottisterna, frågade om jag inte ville skriva något för fagott och orkester kunde jag inte annat än svara ja, berättar Fellin.

Fagottens klang ligger nära den mänskliga rösten och som tenorsaxofonist känner jag extra samhörighet tack vare likheten mellan instrumenten, så det har varit ett väldigt inspirerande arbete. Samarbetet med solisten för att utforska instrumentets speciella uttrycksmöjligheter och register var en viktig förutsättning kompositionsarbetet. Det förekommer toner och ljud i stycket som man inte normalt förknippar med fagottmusik, men som definitivt hör hemma när man beskriver brottstycken ur ett liv

Konsertprogram:

Från Holbergs tid/Holberg svit, Edvard Grieg, (1843-1907)
(21 minuter.)
Dirigentens kommentar: Ursprungligen ett stycke för piano som kompositören själv ett år efter tillkomsten överförde till stråkorkester.
Den norske tonsättaren skrev detta verk 1884 för att hedra att det då var 200 år sedan författaren Ludvig Holberg (1684-1754) föddes. Precis som Grieg var Holberg från Bergen. För att sviten skulle få samma tonspråk som användes på Holbergs tid använde sig Grieg av bland annat av musikformer som var vanliga under 1700-talets första hälft. Stycket består av fem kortare satser: Prelude, Saraband, Gavotte, Air och Rigaudon. Andra, tredje och sista satsen är barocktypiska dansformer – från Holbergs tid.  En tidsresa från 1700-tal till 1800-tal.

Fragments of Being (uruppförande), Greger Fellin, (1962-)
17 minuter.
Solist: Sebastian Stevensson, fagott, Anders Holdar, vibrafon.
Dirigentens kommentar: Musiken framförs av en ovanlig kombination instrument som fagott, vibrafon och orkester, och jag tror kombinationen aldrig tidigare gjorts.  Jag, som är romantiker i grund och botten, insåg att jag under förra året (2020) ville skriva något speglar livet på ett väldigt ödmjukt sätt; förundran, frid, förtvivlan, kärlek, förälskelse och bara lugn. I en del av konserten har jag använt delar av ett tema från en tonsättning jag gjort till den walesiske poeten Dylan Thomas mest kända dikt Do Not Go Gentle into That Good Night.
Sebastian Stevenssons kommentar: Fagotten är en musikalisk kameleont som har ett stort tonomfång och dessutom unika klangmöjligheter som man kanske inte känner till om man inte hört solistisk fagott förut. Därför är det extra roligt att få urframföra Greger Fellins ”Fragments of Being” som ger en fantastisk möjlighet att låta instrumentet få lite extra stjärnglans!


Konsert för fagott och stråkar
i C-dur (BWV1053), Johann Sebastian Bach (1685-1750).
20 minuter
Solist: Sebastian Stevensson, fagott
Dirigentens kommentar: Detta är ett underbart stycke musik som nu framförs för allra första gången i Sverige med fagott och orkester. Konserten är rekonstruerad från Bachs cembalokonsert i E-dur från 1738 och tack vare sparade brevväxlingar från den tiden vet man att cembalokonserterna egentligen är rekonstruktioner av konserter för andra instrument. Första och andra satsen är närmast identiska med satser ur kantaterna BWV 69 och 149, båda med solistisk oboe.
Sebastian Stevenssons kommentar: Bach var mycket inspirerad av Vivaldi som skrev 39 fagottkonserter, så varför skulle inte Bach ha skrivit en? Egentligen är det inte sannolikt att den är i original för fagott men det är välkänt att Bach har återanvänt musik och transkriberat för olika instrument och helt olika musikaliska former. Om Bach hade mött en fagottist han velat skriva för så kunde detta vara ett realistiskt resultat – det är väl den tanken som inspirerar. Fagottversionen är i C-dur, ljusets och glädjens tonart. Vi tar oss friheten att uppföra konserten med fagott med den mentaliteten.

Datum

okt 02 2021
Expired!

Tid

09:00 - 18:00

Platser

Rimbo Kulturscen
Rånäsvägen 26
Webbplats
http://rimbokulturscen.se
Kategori
Norrtälje Kommun, Samhällsbyggnadskontoret

Arrangör

Norrtälje Kommun, Samhällsbyggnadskontoret
Telefon
0176284291
E-post
anna.bolinder@norrtalje.se

Other Organizers

Kulturrådet